“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 24 d’octubre del 2016

TEMPS DE LLUM


«La supressió del racionament i la inauguració de la fàbrica Seat a la Zona franca era el preludi d’un període de desenvolupament »
«Temps de Llum» és la radiografia d'una època, d'un país, una ciutat i sobretot d'una societat. De la mà de tres noietes recorrerem tres dècades de la nostra historia: la Julieta —la protagonista d' aquesta història— una noieta que deixa el poble per anar a Barcelona a servir; La Rosita, i la Coral, dues amigues, que els respectius pares tenen un comerç a l'Avinguda de la Llum de Barcelona, una pastisseria i una perfumeria respectivament.


L'evolució personal i sobretot la professional, de les tres amigues, ens permetrà conèixer la societat de l'època i sobre tot el paper que la dona i jugava. De fet, totes tres, cadascuna a la seva manera, són tres pioneres de la seva època, on no era gens habitual que la dona treballés i molt menys un cop casada com va fer la Rosita; o que pogués prosperar en el món laboral, com el cas de la Julieta, i ja no parlem de tenir un negoci propi sense tenir marit, aquest és el cas d'un personatge secundari, la mestressa de la botiga on treballarà la Julieta.

I tot això emmarcat en un dels llocs més emblemàtics de la ciutat de Barcelona, l'Avinguda de la Llum , inaugurada el 1940 i considerada la millor galeria comercial d'Europa. A través del temps serem espectadors privilegiats del seu naixement, els anys de màxima esplendor i de la seva decadència fins a assistir al seu tancament. Coneixerem alguns dels comerços de la galeria, així com el Cinema Avinguda o els estudis de Radio Nacional d'Espanya.

 La novel·la està dividida en tres parts subdividides en capítols curts. Cada una d'elles pertany a una dècada de la vida de les galeries comercials subterrànies, i al procés de les mateixes: Nostàlgia de llum, el naixement; Mar de llums, l'època de màxima esplendor; i Caiguda llum, la decadència que ens portarà a l'epíleg i el tancament de les galeries. Cada part ens explicarà també l'evolució personal de la Julieta i les seves amigues, les veurem créixer, enamorar-se, desenganyar-se, madurar, ser mares, equivocar-se; les veurem viure la vida cada una a la seva manera i amb els seus encerts i els seus errors.

La Sílvia Tarragó, amb una prosa clara i senzilla, teixeixes una trama àgil amb un narrador omniscient, que ens anirà portant de la mà a través d'una ficció històrica, que centrant-se en la vida de les galeries comercials ens ofereix un passeig per la societat de l'època.

«L’ajuntament només ha de ser un ressò de la vibració ciutadana.»(pàg. 135)
 

3 comentaris :

  1. Em crida molt l'atenció de fa temps. Acabaré caient... ;)

    ResponElimina
  2. Em va agradar molt. Un recorregut preciós per una época y una societat de Barcelona. ;)

    ResponElimina
  3. Una bona recomanació, m'atreu pel tema que parla, n'he sentit a parlar al pare molts cops d'aquesta famosa avinguda.
    La foto del llibre molt maca ;)

    ResponElimina