“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 29 d’agost del 2016

LA SAGRADA FAMÍLIA


« A la cua de visitants que esperen entrar a la Sagrada Família un dia qualsevol hi trobem parlants de més de vint llengües, sens comptar-hi els catalans, espanyols, bascos i gallecs.»
Reconec que quan em van fer arribar el llibre m’esperava quelcom diferent, però el cert és que em vaig trobar amb una acurada biografia d’un dels temples més emblemàtics d’Europa, La Sagrada Família. Gijs van Hensbergen és un gran coneixedor de l’obra de Gaudí, no em va fa quinze anys va publicar la seva primera biografià i això queda plasmant a cada una de les pàgines d’aquest assaig.

La Sagrada Família és l’obra més representativa d’Antoni Gaudi, a la que va dedicar la major part de la seva vida.
Si la figura de l’arquitecte ja despertava passions oposades: hi ha qui l’admira i qui el menysprea; la seva obra més famosa no s’escapa d’aquesta dicotomia: molts som (i aquí m’incloc) els que pesem que l’obra hauria d’haver quedat tal com el seu creador la va deixar, com a obra inacabada, com tantes hi ha; i molts són els que defensen que el temple s’ha d’acabar seguint els planells que l’arquitecte va deixar.

El llibre no passa per alt aquest fet. Com tampoc passa per alt el fet que serà molt complicat que un cop acabat, el temple sigui un lloc idoni pel culte, ja que serà altament difícil trobar el silenci i recolliment necessari per a l’oració en un lloc on es passegen quatre milions de turistes.
Parlant dels odis que despertava Gaudi, Hensbergen, fa particular menció a la relació que té amb Pablo Picasso, qui menyspreava a l’arquitecte. Tot el contrari que Dalí, qui només té elogis per ell.

En el seu assaig, Gijs van Hensbergen, fa una lloable feina de divulgació històrica del temple. L’obra es un amè e instructiu repàs sobre la construcció d’una basílica d’aquestes característiques, al segle XX. Construcció feta de forma artesanal i patrocinat en gran part amb el mecenatge de feligresos de classe humil.

Encara que el tema pugui semblar carregós, el cert és que Gijs van Hensbergen ens sorprèn amb una obra de fàcil i amena lectura molt recomanable per tots aquells que es vulguin acostar una mica més a la creació més faraònica dels últims anys i al seu creador.
« La mort prematura de Gaudí hauria pogut representar la sentència de mort per la caríssima Sagrada Família, un projecte que semblava no s’hagués d’acabar mai.»






1 comentari :

  1. Benvinguda, Bruixeta! Un títol interessant: no el coneixia. Un petonet!

    ResponElimina